Екстракт от зелено кафе подпомага отслабването?

 

Едно нещо никога няма да се промени – желанието на хората да отслабват и появата на нови и различни методи за сваляне на килограми. Доколко тези трикове за отслабване и нови диети обаче са наистина ефективни? Поредната новост е екстрактът от зелено кафе на зърна, което обещава лесно изгаряне на мазнините и гарантирано отслабване.

И така с какво се отличава екстрактът от зелено кафе на зърна и с какво то помага за отслабването?

Зеленото кафе остава непреработено, като по този начин в него се запазват повече важни вещества. Едно от тези вещества е химикал, наречен хлорогенна киселина. Смята се, че този химикал има редици ползи за здравето, включително и загуба на тегло.

Няколко проучвания показват, че хлорогенната киселина забавя усвояването на мазнините от приема на храна и активира метаболизма, благодарение на което започва процесът на изгаряне на излишните мазнини. Проучване, в което участвали 100 жени, показва, че за две седмици всекидневният прием на екстракт от зелено кафе помогнал на участничките на свалят два пъти повече килограми, отколкото жените, които консумирали плацебо.

Въпреки това до този момент все още няма убедителни научни доказателства, че екстрактът от зелено кафе има дълготраен отслабващ ефект. Трябва да се отчете и фактът, че зеленото кафе съдържа кофеин – точно както печеното кафе. Приемът на две чаши кафе на ден е напълно безопасен, като дори има няколко ползи върху здравето. По-голяма консумация обаче не е препоръчителна. Излишният кофеин може да предизвика безсъние, нервност, безпокойство, стомашно-чревния дистрес и повишена сърдечна честота.

Всъщност няма как екстрактът от зелено кафе да предлага бързо и дълготрайно отслабване, тъй като е известно, че загубата на тегло изисква повече време и усилия. Той може да бъде само вид добавка към иначе цялостен здравословен начин на хранене. Все пак нищо хубаво не става толкова лесно.