Защо либидото ви е извън играта?

Зарежете жартиерите и белезниците и потърсете истинската причина за проблема по-дълбоко

Знаете ли какво трябва да се случи на една жена, за да поиска секс? Тя трябва да мисли за секс. Да има място в съзнанието си и време, в което фантазиите й да се вихрят.

Днес говорим много за проблемите с либидото, а истината е, че загубата на желание за интимност при жените в повечето случаи не е заболяване само по себе си, още по-малко физиологичен казус, а по-скоро страничен ефект от друг, сериозен емоционален или психологически проблем. Затова всяка офанзива, свързана с купуването на сатенено бельо и четене на „50 нюанса сиво” може да има само временен ефект. За да си върнете интереса към секса, трябва да разберете по-добре убийците на женското либидо и да си изработите стратегия, насочена в сърцевината им.

Вие сте под постоянен стрес и живеете на автопилот

А не е ли така за всички в днешно време? Така е, и точно затова проблемите на жените с липсата на либидо са по-често срещани, отколкото си представяте. Цели 40% от дамите нямат достатъчно желание за секс, казва ендокринологът Иън Лесли Шифрен от Бостън. Затова на първо време ударете спирачка на чувството за малоценност и на мислите, че по някакъв начин не сте „нормална”, щом не ви се прави секс. Когато ежедневието ви е нескончаемо препускане от една задача към друга, страдате от хроничен стрес и рутината ви е погълнала, почти е гарантирано, че интересът ви към всякакви еротични активности бързо започва да се топи. Обяснението е, че постоянно високите нива на стрес изпращат сигнал на мозъка, че сте в режим на оцеляване. Тогава той сам изключва всякакви мисли за секс като защитна реакция, мобилизирайки ви изцяло да се борите с опасностите.

Решението на този проблем няма как да се случи за един ден. Имате нужда цялостно да премислите приоритетите си и да намалите натоварването си. Не се занимавайте с неща, които не са крайно необходими – вместо това си заделяйте редовно задължителни часове за почивка. Може да нямате току-що сготвена топла вечеря на масата, да не сте занесла дрехите на химическото и да не сте уважила рождения ден на колежка, но светът няма да се срине от това. Пригответе си топла вана, отидете на маникюр или просто почетете книга. Когато върнете живота си в нормалния за вашия организъм ритъм, желанието за удоволствия също ще се завърне.

Връзката ви не върви

Когато сте с един мъж отскоро, сте готова да правите секс с него по няколко пъти на ден, стига да има как да сте постоянно заедно. С появата на първите проблеми, общуването ви в хоризонтално положение става по-малко жежко. А появят ли се сериозни конфликти и неудовлетворение, често идва ледената епоха. Много малко хора са асексуални по природа. Ако не ви се прави секс с партньора, почти е сигурно, че връзката ви е в сериозна криза и загубата на либидо е само симптом. Затова, както казахме в началото, не си хабете енергията да се опитвате с дребни дразнители като секси бельо, нова прическа или гледане на еротичен филм да събудите дремещата секс тигрица в себе си. Вие и вашият човек имате проблем, например загуба на доверие, недостатъчно внимание и уважение, несигурност в общото ви бъдеще или нещо друго, но колкото по-рано седнете и си изясните това, вместо просто да се фокусирате върху секса, толкова по-голям шанс имате да оправите нещата.