КОЛИЙФ КОМПЛЕКТ капки за бебета 15 мл. + витамин Д3 капки 20 мл.

КОМПЛЕКТЪТ СЪДЪРЖА:
1. КОЛИЙФ капки за бебета 15 мл.

Какво представлява Колийф капки за бебета? 
Основната съставка в Колийф капки за бебета е естествено съдържащия се в човешкия организъм ензим ЛАКТАЗА.

Какво е ЛАКТАЗА?
Млякото, млечните продукти, майчината кърма, адаптираните млека съдържат сложна захар, наречена ЛАКТОЗА, която е съставена от простите захари галактоза и глюкоза.
ЛАКТАЗАТА е ензим, естествено произвеждан от човешкото тяло, който е необходим за разграждане на сложните млечни захари до прости захари, като по този начин подпомага тяхното усвояване от организма.

Лактазен дефицит? 
През първите месеци от своя живот, бебето приема изключително и само млечна храна. Физиологичният временен лактазен дефицит при кърмачката може да доведе до напрежение в корема в следствие на останалата неусвоена лактоза, поета с храната, майчината кърма или адаптираното мляко. Това може да доведе до т.нар. “колики” при бебетата. Обикновено това е период който започва през първите седмици след раждането и отшумява докъм 3-4 месец.
Период кошмарен, както за родителите, така и за бебето.
Период на часове плач.

Какво прави Колийф капки за бебета? 
Капките Колийф са хранителна добавка, която съдържа ензима лактаза, който е естествен за човешкия организъм и подпомага разграждането на лактозата. Добавеният към храната на бебето ензим лактаза подкрепя разграждането на лактозата до прости и лесноусвоими захари – галактоза и глюкоза като по този начин подпомага нейното усвояване от органите, благоприятно повлиява храносмилателните функции на стомашно-чревния тракт и съдейства за избягване на напрежението в стомаха, а оттам и коликите.

Кога се налага употребата на Колийф калки за бебета? 
Препоръчва се добавянето на Колийф калки за бебета при всяко хранене на бебето до 3-4 месечна възраст – след тази възраст признаците на колики отшумяват, След третия месец, или ако коликите не са толкова изразени, добавянето на Колийф калки за бебета към храната може да бъде редуцирано, в началото – като се намали дозировката, а след това се препоръчва добавянето им само при включването на алтернативни храни и накрая само веднъж дневно, което да предшества пълното изключване на Колийф капки за бебета. Обикновено това става в края на 4-я месец. Ако признаците на колики се появят отново, може да започнете добавянето на Колийф капки за бебета по обичайната схема.

Указание за приложение на Колийф калки за бебета и дозировка:
Хранителната добавка Колийф капки за бебета се добавя към кърмата или адаптираното мляко при всяко хранене на бебето.

Кърмене:

 • Изцедете, няколко чаени лъжички (15 мл.) кърма;
 • Добавете 4 капки Колийф;
 • Дайте на бебето с лъжичка;
 • След това кърменето продължава както обичайно.

Адаптирани млека:

 • Пригответе храната на Вашето дете съгласно инструкциите на производителя;
 • Добавете 4 капки Колийф към така приготвената храна, която трябва да не е гореща, а топла – телесна температура;
 • Разклатете енергично шишета изчакайте 1/2 час и запомнете храненето след като сте се убедили, че температурата на храната е подходяща;
 • Остатъците от храната не съхранявайте, а изхвърляйте!

Ако трябва да приготвите храна предварително:

 • Спазвайте внимателно инструкциите на производителя;
 • Добавете 2 капки Колийф към така приготвената храна, която трябва да не е гореща, а топла – телесна температура;
 • Съхранявайте в хладилник за около 4 часа;
 • Преди да започнете храненето затоплете храната до подходяща температура (телесна).

Когато използвате готови за употреба храни, различни от кърма:

 • Затоплете храната до подходящата температура. Добавете 4 хапки Колийф към готовата храна, която трябва да не е гореща, а топла – телесна температура;
 • Разклатете енергично шишето! Изчакайте 1/2 час и започнете храненето след като сте се убедили, че температурата на храната е подходяща;
 • Остатъците от храната не съхранявайте, а изхвърляйте!

Важно!
Колийф капки за бебета съдържа ензима лактаза, който се разрушава от високата температура. Приготвяйте адаптираните млека винаги според инструкциите на производителя.

Важна информация
Не давайте капките директно на бебето. Не добавяйте Колийф капки за бебета към горещо или пък много студено мляко.

Дневна доза:
В зависимост от честотата на храненията и възрастта на бебето:

 • 0-3 месеца – 7 пъти дневно;
 • 4 месец – 6 пъти дневно.

Кърмене:

 • 0-3 месеца – 28 капки дневно;
 • 4 месец – 24 капки дневно.

Изкуствено хранене:

 • 0-3 месеца – 28 капки дневно;
 • 4 месец – 24 капки дневно.

Да не се надвишава указаната дозировка.

Продължителност на приема: до 4 месечна възраст или затихване на коликите.

Състав: ензим лактаза, глицерол, вода.

Специални предупреждения!
Продуктът да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Условия на съхранение: 
Веднъж отворен, да се съхранява в хладилник.
Да се съхранява на сухо място, недостъпно за деца.

Срок на годност след отваряне: три седмици.
Да не се употребява след изтичане срока на годност.

Опаковка: 15 мл.

Colief е регистрирана търговска марка на CROSSCARE LTD, пат. No ЕР 1289569 посл. рег. от март 2010.

2. КОЛИЙФ ВИТАМИН Д3 капки 20 мл.

Хранителна добавка
Витамин D е много важен за човешкото тяло и за оптималното му функциониране. Отговаря за нормалното развитие на зъбите и костите при бебета и малки деца. Поддържа в добро здраве строежа на зъбите и костната система на бременните жени и кърмещите майки. Помага за нормалното усвояване на калций и фосфор. Допринася за функционирането на имунната система. Поддържа нормалната концентрация на калций в кръвта. Помага на организма да се пребори с остеопорозата и да се възстанови по-лесно и бързо след фрактури и сърдечносъдови нарушения. Оказва благоприятно въздействие когато се приема като съпътстваща терапия при ракови заболявания.
Педиатрите в цял свят препоръчват допълнителен прием на витамин D за всички бебета и деца до 5 годишна възраст без те да имат някакви нарушения в растежа. Препоръчваната дневна доза е от 200 до 350 IU, която при нужда (доказан дефицит) може се увеличи до 1000 IU. Всички бременни и кърмещи жени също трябва да приемат допълнително Витамин D от 400 до 600 IU дневно. За възрастните хора се препоръчва доза от 400 IU дневно, като през периода на интензивен растеж (от 16 до 22 год.) може да бъде увеличена до 600 IU на ден.
Ние можем да си набавим Витамин D от храната, която приемаме. Кожата ни също образува витамина под въздействието на слънчевите лъчи. Никой, обаче, не може да бъде сигурен дали количеството, прието с храната, е приемливо и дали е стоял на слънце достатъчно дълго време. Затова много често човешкият организъм изпитва недостиг на Витамин D, който налага допълнителния му прием под формата на капки.

2 са основни причини, поради които е необходим допълнителен прием на Витамин D:

 • Неспособността на кожата да произвежда оптимални нива от витамина под влиянието на слънчевите лъчи. Това може да се дължи на различни причини: сезонност, географско положение, употреба на слънцезащитни продукти, начин на живот, който все по-малко предполага прекарване на дълго време на открито, облекло, покриващо по-голяма част от тялото и др. Немаловажен е и фактът, че способността на кожата да синтезира Витамин D намалява с напредване на възрастта;
 • Непълноценното усвояване на витамина, което зависи от особеностите на всеки отделен метаболизъм и е различно за отделните индивиди, както и, разбира се, консумацията на храни, които не съдържат достатъчни количества Витамин D.

Защо Витамин D3 вместо Витамин D2
В хранителните добавки Витамин D е представен в 2 форми:
1. Ергокалциферол (Витамин D2)
2. Холекалциферол (Витамин D3)
Те, обаче, на се еквивалентни!

Витамин D3 е идентичен с Витамин D, произвеждан от нашето тяло при излагането му на слънчева светлина. Формата D2 или Ергокалциферол e присъща по-скоро за растенията.
Данните от последните научни тестове и проучвания сочат, че Холекалциферолът е с 87% по-добър за постигане и поддържане на концентрацията на Витамин D в кръвта. В сравнение с D2, D3 създава 3 нагънати депа на витамина. Холекалциферолът се усвоява 500% по-бързо от Ергокалциферола на плазмено ниво. D2 е с по-къс живот и е по-нестабилен. Неговите метаболити са по-бедни на протеини, вследствие на което той е по–неефективен за изграждане на костната плътност в бъдеще. Дългогодишната клинична практика доказва, че при хората, приемащи Витамин D3, рискът от смърт намалява с 6 %, докато при тези, които вземат формата D2 рискът нараства с 2%.

Хранителната добавка Colief Vitamin D3 е с оптималното съдържание на Витамин D във всяка капка. Тя осигурява нужната доза от витамина в точния момент, време и концентрация. Продуктът е създаден да задоволи повишените нужди от Витамин D при установен дефицит, а също така и да осигури оптимална концентрация на витамина в тялото, наложена от различни обстоятелства: засилен растеж в бебешка, детска и ученическа възраст, бременност, кърмене, възстановяване след заболявания и фрактури, неправилен хранителен режим, недостатъчна двигателна активност. Капките Colief® Vitamin D3 ефективно предпазват от рахит и, в същото време, засилват имунитета.

Състав: 
1 капка съдържа:

 • Витамин D3 2 μg (80 IU) 40% ПДП*

*Препоръчителна доза за дневен прием.

Помощни вещества: Пречистено кокосово олио.
БЕЗ добавена захар, оцветители и консерванти.

Начин на употреба:
Приемайте капките директно през устата или смесени с напитка (плодов сок, вода) или храна. При малки бебета накапвайте направо в устата с помощта на капкомера. За правилно дозиране и отмерване на капките дръжте шишето вертикално.

 • Бебета и малки деца: 4 капки веднъж дневно (8 μg /320 IU Витамин D3);
 • Бременни жени и кърмещи майки: 5 капки веднъж дневно (10 μg / 400 IU Витамин D3), при нужда е допустим прием до 8 капки еднократно дневно (16 μg / 640 IU Витамин D3);
 • Възрастни: 5 капки веднъж дневно (10 μg / 400 IU Витамин D3);
 • При интензивен растеж, възстановяване след заболявания или фрактури, остеопороза за подобряване на костната плътност: до 15 капки еднократно дневно (30 μg / 1200 IU Витамин D3) по препоръка на лекар.

Предупреждения:
Не превишавайте дозата за дневен прием.
Хранителната добавка не е подходяща за кърмачета на възраст под 1 месец, освен ако това изрично не е препоръчано от лекар, както и за бебета, които консумират 500 мл или повече адаптирано мляко на ден.
Продуктът не е заместител на разнообразния хранителен режим и здравословния начин на живот.
Дръжте капачката добре затворена. Не използвайте, ако уплътнението е счупено.
Ако имате някакви притеснения относно приема на витамин D или даването му на кърмачета / малки деца, потърсете професионален медицински съвет.

Условия на съхранение:
Дръжте продукта на хладно и сухо място, далече от деца, при температура до 25 °C.
Не съхранявайте хранителната добавка в хладилник.

Опаковка: 20 мл. (около 600 капки).

Производител: CROSSCARE LIMITED of Broomhill Road, Ирландия.